Skip to main content

Toonkunst Nieuws

Dona nobis pacem

30 11 2024 Rossini Dona nobis pacem, geef ons vrede, met die smeekbede sloot het Toonkunstkoor Hilversum zaterdagavond 30 november het concert van de Petite Messe Solennelle van Rossini af. Het publiek in de Grote Kerk had die avond genoten van de uitvoering van dit prachtige werk onder leiding van de dirigent Nico Hovius. Vol enthousiasme zong het koor de opzwepende fuga's, begeleid door het virtuoze pianospel van Rob Nederlof. Ook de afwisseling met zachtere gedeelten en het harmoniumspel van Wim Loef kon op de waardering van de bezoekers rekenen. De stralende sopraansoliste Arleen van Wijland zong de sterren van de hemel en de warme basstem van Yonathan van de Brink kleurde goed met de stemmen van de alt Liduin Stumpel en de tenor Arco Mandemaker. Een gedenkwaardige avond voor het toegestroomde publiek, het koor en voor de dirigent, die met dit concert zijn 25-jarig jubileum bij het Toonkunstkoor Hilversum vierde.  

Enkele foto's staan in het fotoalbum. De helaas wat gemankeerde video opname staat in het video-album.

Dirigent Hovius jubileert met Toonkunstkoor Hilversum

2024 30 november RossiniDirigent Nico Philipp Hovius dirigeert inmiddels 25 jaar het Toonkunstkoor Hilversum. Hij viert dit samen met het koor met een uitvoering van de Petite Messe Solennelle, het beroemde en geliefde werk van de Italiaanse componist Gioachino Rossini. Dit concert vindt plaats op zaterdagavond 30 november om 20 uur in de Grote Kerk aan de Kerkbrink.

Solisten bij het concert zijn  de sopraan Arleen van Wijland, de alt Liduin Stumpel , tenor Arco Mandemaker  en  Yonathan van den Brink neemt de baspartij voor zijn rekening. De instrumentale begeleiding is in handen van Wim Loef op harmonium en Rob Nederlof op piano.

Toegangskaarten zijn hier te bestellen. De toegangsprijs is € 25,-.  Jongeren tot 18 jaar betalen €15,-. Een programmaboekje en koffie of thee in de pauze zijn bij de prijs inbegrepen.

Gioacchino Rossini (1792-1868) schreef op zijn achttiende jaar al zijn eerste opera. In de 20 jaar daarna volgden maar liefst 38 opera’s die grotendeels zeer succesvol waren. Daarna bleef het jaren stil, misschien ook wel omdat de componist zich dat kon veroorloven.

In 1863 schreef Rossini zijn laatste van ruim honderdvijftig miniaturen, Petite messe solennelle. Oorspronkelijk bedoeld voor een klein vierstemmig koor, vier solisten, twee piano’s en een harmonium. Een werk in opdracht van graaf Pillet-Will voor een privé uitvoering. Dat gaf Rossini de mogelijkheid om te werken met vrouwenstemmen, wat in de kerk verboden was. Hoewel Rossini niet wilde dat het werk werd gepubliceerd, kwam het een jaar na zijn dood toch uit. De vrouwenstemmen werden omgeschreven naar mannenstemmen, omdat het werk anders niet in de kerk mocht worden opgevoerd.

Rossini noemde zijn laatste, anderhalf uur durende mis met een ironische ondertoon 'petite'. Toch is dit een van de meest ambitieuze werken die Rossini in zijn laatste levensjaren te Parijs heeft gecomponeerd.

De virtuoze muziek  van de Petite Messe Solennelle is levendig van ritme en ligt prettig in het gehoor. Met het beroemde Rossini-crescendo (een steeds sterker wordende herhaling van hetzelfde motief) klinkt de Petite messe zelfs groots. De gevarieerde muziek met zowel serene, spirituele, als ook emotionele en feestelijke momenten is een lust voor het oor.

Open repetitie 9 september

Maandde kapel hilversum 168408269agavond 9 september houdt het Toonkunstkoor Hilversum een open repetitie. Iedereen die wel eens een repetitieavond mee wil maken is welkom vanaf kwart voor acht. De deelname is gratis en de open repetitie duurt ongeveer anderhalf uur. Kom gerust langs en laat je inspireren om mee te zingen! Het adres is De Kapel aan de 's Gravelandseweg 144 in Hilversum. 

Première Hilversums volkslied

Hille voor de somVol overgave zong het toegestroomde publiek in Stadstuin De Hof mee met de ode aan het 600-jarige Hilversum. Het was het laatste deel van de compositie "Hille voor de som" van dirigent Nico Hovius over het ontstaan van Hilversum. Hij had het lied zo gecomponeerd, dat iedere Hilversummer het makkelijk mee kon zingen en zo klonk onder de hoge bomen voor het eerst dit Hilversumse volkslied. 

Toonkunstkoor Hilversum bracht "Hille voor de som" enthousiast ten gehore op deze mooie zomeravond. Het stuk is  geschreven door Gert Jan Slump en is gebaseerd op een oude sage.  Voor alle Hilversummers was het een hele openbaring om te horen waar de naam Hilversum vandaan komt. Na het samen zingen van het Hilversumse lied genoten koor en publiek nog met een drankje en een hapje van de gezelligheid in de sfeervolle Stadstuin. 

Foto's in het Fotoalbum. Video in het Videoalbum.

Toonkunstkoor bezingt het ontstaan van Hilversum

2024 Hille voor de som Toonkunstkoor Hilversum onthult met het Hofconcert op 10 juli 2024 hoe Hilversum aan haar naam kwam.

Toonkunstkoor Hilversum brengt woensdag 10 juli 2024 een feestelijk programma in Stadstuin De Hof in het kader van Hilversum 600 jaar. Zij bezingt dan de Sage van Hille, over het ontstaan van de naam van het mooie Hilversum. Dirigent Nico Philipp Hovius componeerde het stuk op een tekst van Gert Jan Slump.

Het concert begint om 19.30 uur. Stadstuin De Hof heeft verschillende ingangen, onder andere aan de Oude Torenstraat en de Torenlaan. Bezoekers worden verzocht zelf een stoeltje of kleedje mee te nemen. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte kosten wordt zeer op prijs gesteld. Doneer na afloop ter plaatse of (alvast) online via onze Donatiepagina.

Na afloop van het optreden kan het publiek zoals altijd nog genieten van een speciaal hapje en een drankje waarmee de avond wordt afgesloten.

Bij slecht weer wijkt het koor uit naar de Grote Kerk aan de Kerkbrink, dus het concert gaat altijd door! 


De naam Hilversum is volgens de Sage van Hille ontstaan uit de woorden Hille voor de som!

Langeleden toen Laren nog Laer heette woonde daar Baldrick samen met zijn dochter Hille. Baldrick dobbelde graag. Maar wat onschuldig begon werd een gokspel waar hij steeds bij verloor. Baldrick verspeelde al zijn geld en bezit, en zelfs zijn huis werd inzet van het spel. Ook dat verloor hij. In de overtuiging dat hij alles terug kon winnen zette hij zijn laatste troef in. Zijn dochter werd inzet van zijn speldrift. Hille vluchtte weg uit Laer de bossen in en ontmoette Wodan, de god van de wilde jacht. Deze ontstak in toorn toen hij hoorde wat er was gebeurd. En hij vond niet alleen de vader maar eenieder in Laer schuldig aan dit leed. Wodan vervloekte Laer en sprak geluk uit over de plek waar Hilversum ontstond. Hoe de sage ten einde liep is te horen tijdens het Hofconcert.


Op het affiche met de aankondiging van het concert staat als symbool voor het 600 jarig Hilversum de skyline afgebeeld zoals die ook verkrijgbaar is als wanddecoratie. Toonkunstkoor Hilversum bedankt de bedenkers en ontwerper van Woodwidecities voor hun toestemming om deze skyline zo af te beelden. Voor meer informatie zie https://www.woodwidecities.com/collections/skyline-hilversum.

Cons Jonge Poerink erelid Toonkunstkoor Hilversum

DSC 4575 w1920

Maandagavond 13 mei 2024 is Cons Jonge Poerink op voordracht van het bestuur en met hartelijke en enthousiaste instemming van alle koorleden benoemd tot erelid van het Toonkunstkoor Hilversum. Cons is inmiddels 55 jaar lid van het koor en in 1979 was zij de eerste vrouwelijke voorzitter. In haar achtjarige periode als voorzitter is het honderdjarig bestaan van Toonkunstkoor Hilversum op grootse wijze gevierd.

DSC 4560 w1920

Lees meer …Cons Jonge Poerink erelid Toonkunstkoor Hilversum

Waardig Herdenkingsconcert

Na de oIMG 2068 w1920fficiële landelijke en plaatselijke herdenkingen om acht uur op 4 mei vond in Hilversum het traditionele Herdenkingsconcert plaats. In de Grote Kerk aan de Kerkbrink dirigeerde Nico Hovius het Toonkunstkoor Hilversum. Het prachtige Requiem van Luigi Cherubini was een passende keus voor deze gelegenheid. Een pittige uitdaging voor het koor, want het is volledig voor koor geschreven, zonder intermezzo's van solisten. Henk van Zonneveld begeleidde het koor op het orgel en vertolkte zo een heel orkest. Het publiek luisterde aandachtig naar de indrukwekkende muziek en beleefde zo een goede afsluiting van deze dag van herdenken.

Kijk en luister naar dit concert: Video Album. Bekijk ook enkele foto's: Foto Albums.

Herdenkingsconcert Toonkunstkoor Hilversum 4 mei 2024

Traditiegetrouw verzorgt Toonkunstkoor Hilversum ook dit jaar het herdenkingsconcert in aansluiting op de dodenherdenking in het Rosarium.

affiche 4 mei 2024

Het koor zal het Requiem van Luigi Cherubini ten gehore brengen in de Grote Kerk aan de Kerkbrink, aanvang 20:45 uur. Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Toegang is gratis, na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.

Op 4 mei herdenken wij allen die zijn omgekomen sinds de tweede Wereldoorlog, zowel in oorlogssituaties als in vredesoperaties. Het requiem van Cherubini, bekend om zijn diepe emotionele lading en prachtige harmonieën vormt een passende muzikale omlijsting voor de herdenking van hen die vielen voor onze vrijheid.
Cherubini componeerde het Requiem in 1816 ter nagedachtenis aan Lodewijk XVI. Bijzonder aan dit stuk is de afwezigheid van solo zangpartijen. De componist richt zich volledig op het koor en de begeleiding. Daarmee krijgt het publiek een prachtige en emotionele muzikale ervaring die waardig eindigt met een sereen Agnus Dei.

Uw financiële steun wordt door het Toonkunstkoor Hilversum bijzonder op prijs gesteld.

Mollie qrCode 4Mei TKKHmadeDoneer online. Maak uw gift over via onze donatiepagina (Mollie/plink) of scan de QR-code hiernaast.

Dank u wel!



Volg ons ook op Facebook: Toonkunstkoor Hilversum.

Kerstliederen aan de Kerkbrink

Kerstkoor en publiek w1920Buiten was het nat en guur, maar in de Grote Kerk aan de Kerkbrink was er al warme kerstsfeer te proeven bij het concert van het Toonkunstkoor Hilversum. Het koor zong bekende en minder bekende Kerstliederen en het publiek greep graag de gelegenheid aan om bij de bekende liederen mee te zingen. De dirigent Nico Hovius genoot zichtbaar van dat grote samengestelde koor. De zang werd kundig ondersteund door de organist Jeroen Koopman. Zo klonk in het centrum van Hilversum al het feestelijk geluid rond de geboorte van Jezus.

Een impressie van het concert vindt u in het videoalbum en in het fotoalbum.
                                                                                 

Toonkunstkoor Hilversum zingt Christmas Carols

concept Affiche voor Kerst 2023Op zaterdagmiddag 9 december om 16 uur brengt Toonkunstkoor Hilversum een programma met Christmas Carols in de Grote Kerk aan de Kerkbrink te Hilversum. Het publiek kan dan vast even proeven aan de kerstsfeer en is van harte welkom om mee te zingen of te neuriën.  

Een aantal liederen zal het publiek zeker bekend in de oren klinken, zoals O come all ye faithful, Hark the Heralds Angels Sing en Joy to the world.

Al zijn de kerstliederen die Toonkunstkoor Hilversum ten gehore brengt strikt genomen niet allemaal Engelse Carols, ze horen zeker thuis in het rijtje met meest populaire kerstmuziek. De titels van de liederen zijn misschien niet altijd bekend, de meeste melodieën zijn dat ongetwijfeld wel. Ze nodigen dan ook uit om gezellig mee te doen. Zo hoopt het koor het publiek een sfeervol kerstconcert te kunnen geven. Even tot rust komen, genieten van de fraaie muziek en wie weet zelfs meezingen.

Toonkunstkoor Hilversum staat onder de bezielende leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

De toegang is 10 euro, voor kinderen is de toegang gratis. 

Stralende Spirituals en Spetterende Schipbreuk

2023 Schipbreuk Toonkunstkoor Hilversum liet zich zaterdagavond 4 november van een verrassende kant zien in de Morgensterkerk. Het koor bracht in fleurige outfits een scala aan spirituals in verschillende arrangementen. Eindigend met een door het publiek enthousiast  meegezongen en -geklapt Amen. Daarna werd een soort mini-opera uitgevoerd: De Schipbreuk van Johan Wagenaar. Een hilarisch verhaal dat op humoristische wijze werd vertolkt door het koor en de solisten. De tenor Charles Hens en de bas Matthijs Mesdag waren als ras theaterspelers aan elkaar gewaagd in hun rol als kapitein en bootsman. De sopraan Caroline Stam liet haar coloraturen door de ruimte schallen alsof zijzelf op de oceaan was. Het publiek kon daarnaast genieten van de bootkleding van de koorleden en Theo Klein Woud projecteerde op de schermen achter het koor bijpassende mooie beelden. De dirigent Nico Hovius leidde het festijn in goede banen, terwijl de pittige pianopartij gespeeld werd door Rob Nederlof. De slagwerker Tom van der Loo liet de aanzwellende storm klinken en zorgde met zijn klokslag van kwart over elven voor grote hilariteit. Een goed verzorgde avond van het Toonkunstkoor Hilversum, tot aan de zelf gebakken koekjes in de pauze aan toe! 2023 koekje Schipbreuk

De video's zijn te vinden in het video-album, en in het foto-album staan enkele foto's.

Najaarsconcert 4 november 2023

Zaterdagavond 4 november geeft het Toonkunstkoor Hilversum om 20.00 uur een dynamisch concert in De Morgenster aan de Seinstraat. Het programma bestaat uit twee delen: Voor de pauze zingt het koor meerdere Spirituals. Dit zijn eigenlijk bevrijdings- of strijdliederen die zijn ontstaan tijdens het werk op de plantages in Noord-Amerika door zwarte mensen in slavernij.

Na de pauze volgt de humoristisch- parodische cantate De Schipbreuk van Johan Wagenaar. Een waar spektakelstuk waarin Wagenaar uiteenlopende muziekstijlen persifleert.

De Spirituals stonden oorspronkelijk op het programma voor het zomerconcert van het koor. Helaas kon dit tot twee keer toe geen doorgang vinden vanwege het slechte weer. Maar driemaal is scheepsrecht: het publiek kan nu zeker gaan genieten van deze betekenisvolle muziek. De liederen zijn van generatie op generatie overgedragen en gaan over de pijn, het lijden en de dood maar ook over hoop, geloof en de sterke wil om te overleven. Gelukkig zijn de teksten en de melodieën niet verloren gegaan maar vonden uiteindelijk hun weg naar koren, kerken, en concertzalen over de hele wereld. Deze verhalen vertegenwoordigen een geschiedenis die hopelijk nooit zal worden vergeten.

Affiche voor 4 november 2023. De Schipbreuk 002Met het vermakelijke De Schipbreuk van Johan Wagenaar (1862-1941) volgt een verrassende en soms ook imponerende combinatie van diverse muziekstijlen: een Italiaanse aria, een zeemanskoor, een haast eindeloze fuga en een Weense wals, dit alles gebaseerd op populaire volksliedjes uit de 19e eeuw.  De nog jonge componist werd daarbij geïnspireerd door het gedicht De Schipbreuk van Gerrit van de Linde (1808-1858), beter bekend als “De Schoolmeester”.

Aan deze uitvoering wordt meegewerkt door Caroline Stam sopraan, Charles Hens tenor en Matthijs Mesdag bas. Pianist Rob Nederlof en slagwerker Tom van der Loo verzorgen de instrumentale begeleiding. Het geheel staat onder de inspirerende leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Toegangskaarten  zijn te verkrijgen hier op de website, de kosten zijn € 25. Jongeren tot 18 jaar betalen € 15. Bij de entree van de zaal krijgt u een programmaboekje en in de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.

Vruchtbare open repetitie

Er moesten heel wat stoelen bijgeschoven worden op maandagavond 11 september. Een grote groep nieuwsgierigen meldde zich voor de open repetitie van het Toonkunstkoor Hilversum. Even inzingen en de dirigent leerde het koor twee canons aan en dat liep meteen als een trein, mét de gastzangers erbij! Bij het instuderen van de Schipbreuk klonk de grote mannengroep als een stel stoere matrozen. Een mooi succes deze open repetitie, want er waren meteen enkele nieuwe zangers die zich aangetrokken voelden door de manier van studeren en de sfeer in het koor. Dus die zien we zeker terug!open repetitie

Open repetitie 11 september

 2015 04 25 koordag Kapel 003

Hebt u ooit wel eens willen zingen? Toonkunstkoor Hilversum organiseert een open repetitie om familieleden en andere belangstellenden de kans te geven mee te maken hoe wij onze muziek instuderen.

Onze dirigent Nico Hovius zal ons allemaal meenemen in zijn enthousiasme en ervoor zorgen dat we ontdekken wat zingen met ons doet. Elke maandagavond is voor ons koorleden een avond waar we naar uitkijken. Hoe moe we misschien ook mogen zijn aan het einde van de dag, na de repetitie voelen we ons weer gesterkt en gaan we opgewekt naar huis.

Om mee te doen hoef je geen noten te kunnen lezen. Gewoon komen, kijken en luisteren en je misschien laten verleiden om een ‘nootje’ mee te zingen. Geheel vrijblijvend.

Iedereen is welkom op 11 september vanaf kwart voor acht in de Morgensterkerk aan de Seinstraat 2. De repetitie zal ongeveer anderhalf uur duren. Deelname is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd.

Open repetitie 11 september 2023

Spirituals 30 augustus weer afgelast

Ook op 30 augustus zijn de weersomstandigheden helaas niet gunstig voor een concert in de buitenlucht. Dus het concert in de Hof op woensdagavond is weer afgelast. De Spirituals worden nu uitgevoerd bij ons concert in de Morgensterkerk op 4 november aanstaande.
30 augustutus 2023 De Hof stormversie

Hofconcert afgelast

zomerstormDoor de zomerstorm Poly is het helaas niet haalbaar om woensdagavond 5 juli het concert in de Hof te houden. Het mooie programma met de spirituals gaat dus niet door, maar misschien kan het Toonkunstkoor Hilversum het concert op een later tijdstip uitvoeren. 

Spirituals in “De Hof” 5 juli 2023

5 juli 2023 De Hof

Toonkunstkoor Hilversum brengt woensdag 5 juli een programma met Spirituals in Stadstuin De Hof.
Het koor streeft er elk jaar naar dit gratis concert een bijzondere invulling te geven. Dit jaar is er gekozen voor “Spirituals”.


Spirituals zijn eigenlijk bevrijdings- of strijdliederen die zijn ontstaan tijdens het werk op de plantages in Noord-Amerika door zwarte mensen in slavernij. De liederen zijn van generatie op generatie overgedragen en gaan over de pijn, het lijden en de dood maar ook over hoop, geloof en de sterke wil om te overleven. Gelukkig zijn de teksten en de melodieën niet verloren gegaan maar vonden uiteindelijk hun weg naar koren, kerken, en concertzalen over de hele wereld. Deze verhalen vertegenwoordigen een geschiedenis die hopelijk nooit zal worden vergeten.
Omdat in Nederland op 1 juli Keti Koti (letterlijk gebroken ketenen) wordt gevierd is dit concert tegelijkertijd een mooie manier om stil te staan bij deze herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Het Toonkunstkoor staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. De techniek is in handen van Daan Bookholt.

Het concert in de Hof begint om 19.30 uur. De Stadstuin de Hof heeft verschillende ingangen, o.a. aan de Oude Torenstraat en de Torenlaan.

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte kosten wordt zeer op prijs gesteld.

Na afloop van het optreden kunt u zoals altijd nog genieten van een speciaal hapje en een drankje waarmee de avond wordt afgesloten.

Het verdient aanbeveling zelf een stoeltje of kleedje mee te nemen.

 

Geef ons vrede

4 mei 2023Verleih uns Frieden, geef ons vrede, zo klonk het eerste lied in de Grote Kerk na de dodenherdenking. Een passende tekst op deze vierde mei, waarop president Zelensky ons land bezocht en ons vroeg ook te denken aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het Toonkunstkoor Hilversum zong ook in de volgende liederen van Mendelssohn om hulp van God: Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen, zo schreeuwt mijn ziel tot u. Met ook de hoop op betere tijden waarop we Hem weer kunnen danken. De prachtige stem van Arleen van Wijkand vulde de kerk met haar vertolking van Hör mein Bitten: Kon ik maar wegvliegen van mijn vijanden zoals de duiven. 

Zo bracht het Toonkunstkoor onder leiding van dirigent Hovius samen met organist Henk van Zonneveld een ontroerend Herdenkingsconcert in Hilversum.

Bekijk ook de video en de foto's.