Toonkunst Nieuws

Herdenkingsconcert 2022

2022 05 04 Herdenkingsconcert 1 overzichtNa tweeënhalf jaar stond het Toonkunstkoor Hilversum weer op het podium om een concert te geven. En meteen met een indrukwekkend stuk muziek: Zij voerden onder leiding van Nico Philipp Hovius het Requiem van Duruflé uit in de Grote Kerk na de dodenherdenking.

Het Requiem schildert muzikaal in een pittige polyfonie de dag des oordeels, maar aan het eind zingen de sopranen op hoge toon het ingaan in het paradijs van de overledenen. Henk van Zonneveld speelde op het kerkorgel, waarbij letterlijk alle registers werden opengetrokken. Bariton Jaap Roos vertolkte zijn partij gevoelig en de sopraan Arleen van Wijland ontroerde de luisteraars met het Pie Jesu.

In deze tijd van oorlog in de Oekraïne trof vooral het prachtig gezongen Kyrie: Heer, ontferm u.

Zo werd het een passend herdenkingsconcert op deze vierde mei.

Herdenkingsconcert Toonkunstkoor Hilversum 4 mei 2022

4 mei 2022

 

 

 

 

 

 

Het is nog maar twee jaar geleden dat de dodenherdenking op 4 mei in het teken stond van 75 jaar vrede na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.
Het herdenken van de slachtoffers van  oorlog en geweld  is en blijft ontzettend belangrijk. De recente verschrikkelijke gebeurtenissen in het Oosten van Europa laten ons inzien dat het leven in vrede verre van  vanzelfsprekend is.
Na twee jaren van online herdenkingen vanwege de coronapandemie is het nu extra waardevol  weer een echt herdenkingsconcert te kunnen geven.

Het herdenkingsconcert vindt dit jaar plaats in de Grote Kerk op de Kerkbrink 4 te Hilversum. Gebracht wordt het Requiem opus 9 van Maurice Duruflé.
Solisten zijn sopraan Arleen van Wijland en bariton Jaap Roos.
Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Het herdenkingsconcert begint na afloop van de dodenherdenking in het Rosarium om 20.45 u. De Grote Kerk ligt op ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf het Rosarium. De Grote Kerk zal tevens toegankelijk zijn via de ingang aan de Torenstraat.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.

Concert 20 november afgelast

MCOHet geplande concert van de HOV samen met het Toonkunstkoor Hilversum op 20 november in het MCO kan helaas niet doorgaan. De oplopende coronabesmettingen die ook het koor hebben getroffen zijn er de oorzaak van dat deze zeer moeilijke beslissing genomen moest worden. Na de aanvankelijke vreugde van eindelijk weer kunnen repeteren door koor en orkest is het heel naar dat zo vlak voor de concertdatum de corona weer roet in het eten gooit. 

De bezoekers die reeds kaarten hebben gekocht zullen bericht krijgen van het MCO. Terugbetaling van de bij het MCO bestelde kaarten wordt ook door het MCO geregeld. Kaarten die rechtstreeks via het Toonkunstkoor en de HOV zijn gekocht, worden door de verenigingen zelf gerestitueerd.

Twee Hilversumse muziekverenigingen samen in concert

definitief gecorrigeerd Ontwerp affiche HOV Toonkunst concert 2021 v2
De Hilversumse Orkestvereniging (HOV) en het Toonkunstkoor Hilversum geven zaterdag 20 november een gezamenlijk concert in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. De aanvang van het concert is om 20.00 uur.

De HOV en het Toonkunstkoor Hilversum zijn twee verenigingen die reeds zeer lange tijd deel uitmaken van het amateur koor- en orkestleven in Hilversum.

De HOV, opgericht op 18 september 1931, viert dit jaar haar 90 jarig jubileum. Toonkunstkoor Hilversum hoopt in 2022 haar 140 jarig bestaan te vieren.

De lange en moeilijke maanden waarin er door de corona niet gerepeteerd en gemusiceerd kon worden, betekenden een unicum in het bestaan van beide verenigingen. Daarom is het in dit jubileumjaar van de HOV extra feestelijk dit concert gezamenlijk te kunnen geven.

De HOV, gedirigeerd door Paul van der Reijden begint deze avond met de “Ouverture Coriolanus” van Ludwig van Beethoven en “Serenade voor blazers in Es” van Richard Strauss.

Het Toonkunstkoor Hilversum zingt tussen deze twee instrumentale stukken het lied “Hör mein bitten” van Felix Mendelssohn onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Solist in dit stuk is de sopraan Arleen van Wijland; Henk van Zonneveld begeleidt het koor op orgel/piano.

Tijdens het tweede deel van de avond voeren de HOV en Toonkunstkoor Hilversum gezamenlijk het “Gloria” van Antonio Vivaldi uit onder directie van Nico Philipp Hovius.

De solisten zijn dan de sopraan Arleen van Wijland en de alt Anne-Marieke Evers.

Toegangskaarten inclusief programmaboekje € 20,-, jongeren tot 18 jaar € 10,- te bestellen via mcogebouw.nl

Voor het bezoeken van het concert heeft u – naast een kaartje voor het concert – een bewijs van vaccinatie/testen/herstel, oftewel een ‘coronatoegangsbewijs’ nodig. Deze verplichting geldt voor alle bezoekers boven de 13 jaar. Het coronatoegangsbewijs kan een QR-code zijn in de CoronaCheck-app of een uitgeprint bewijs. Het kan zijn dat naar uw ID-bewijs wordt gevraagd ter verificatie van uw coronatoegangsbewijs.

Eerste buitenrepetitie 14 juni 2021

2021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 004Voor het eerst sinds de maandenlange lockdown oefenen we weer samen. Wel in twee groepen en lekker buiten in de lommer- en bloemrijke tuin van Oda en Paul van Waes.

Nico laat ons bekende en nieuwe canons zingen, zodat we weer kunnen wennen aan het samen musiceren. De zanglijster in de boom vindt dat ook fijn en zingt lustig mee!

 

 foto Mieke tuin Oda

 

2021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 0102021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 007

 

Dodenherdenking 4 mei 2021

2021 04 29 opname voor 4 mei 011

Voorgaande jaren gaf het Toonkunstkoor Hilversum altijd een Herdenkingsconcert op 4 mei om half negen. Dit jaar hebben we om half negen een video online gezet waarin een aantal koorleden zelfgeschreven gedichten voordragen en de sopraan Arleen van Wijland het lied A Chloris van Reynaldo Hahn ten gehore brengt. Zij werd daarbij begeleid op piano door Henk van Zonneveld.

Zo hopen we toch enigszins een bijdrage te leveren aan het herdenken.

Minicollege Nico Philipp Hovius

2021 01 07 niet zingen 001
Nu ons door het rondwarende virus beleefd wordt verzocht niet te zingen, wil onze dirigent Nico Philip Hovius toch bijdragen aan de ontwikkeling van het koor. Hij houdt daarvoor twee lezingen, op maandag 18 en op maandag 25 januari om 20.00 uur.

De lezingen zijn te volgen via een livestream op YouTube. Thema voor de eerste lezing is: Oorsprong en ontwikkeling van de Westerse muziek tot het jaar 1600.

Onderstaande link geeft je toegang tot Nico's  Live-YouTube kanaal en is via computer, tablet of telefoon te volgen. 

Behalve luisteren naar de lezing kun je ook  reageren via de live chat. 

De eerste lezing is te volgen via de volgende link: https://youtu.be/NZ4nS6IWGxM.

Uitstel Najaarsconcert

2019 11 22 Generale Mozart Bach 004

Begin maart nog meldden we “Dit jaar staat voor het Toonkunstkoor Hilversum in het teken van Vivaldi” om vervolgens aan het einde van die maand te moeten melden dat het leven “nu al weken in het teken van het Coronavirus staat”. De weken zijn lange maanden geworden waarin het koor niet heeft kunnen repeteren. Of en op welke manier het koor na de zomervakantie de repetities zal kunnen hervatten is nog niet duidelijk. Dit betekent in ieder geval dat het reeds aangekondigde najaarsconcert op 28 november niet zal doorgaan. Het programma met het Requiem van Maurice Duruflé en het Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré zal worden uitgevoerd op een nog nader te bepalen datum. Zodra er meer bekend is over het hervatten van de repetities en dus met het instuderen van dit mooie programma wordt er een datum gepland voor deze uitvoering.

Laten we hopen dat het virus niet weer opleeft, zodat de leden van het Toonkunstkoor na de zomervakantie weer heerlijk kunnen en mogen zingen met elkaar.

Houd de website in de gaten voor meer nieuws!

Bijzondere Herdenking 4 mei

2019 05 04 Herdenkingsconcert 39Dit jaar 2020 kunnen we niet ons traditionele Herdenkingsconcert geven, daarom is er een andere manier gevonden om toch samen stil te staan bij de Dodenherdenking.

Op 4 mei kan iedereen via onze website luisteren naar het concert dat wij gaven op 4 mei 2019 met het Miserere, het Ave Maria en het Stabat mater van Joseph Rheinberger. Ook komt er een nieuwe video op de website van Mieke Van Zonneveld die enige gedichten over oorlog en vrijheid voor zal dragen.

Zo hopen we toch enigszins samen te zijn bij het herdenken.

Concerten afgelast

2018 05 04 tulpen 003Begin maart meldden we: 
"Dit jaar staat voor het Toonkunstkoor Hilversum voor een groot gedeelte in het teken van Vivaldi."

Helaas staat het leven nu al weken in het teken van het coronavirus, hetgeen betekent dat het Herdenkingsconcert op 4 mei niet door zal kunnen gaan. Het oefenen van de prachtige muziek van Vivaldi is wreed onderbroken door dit virus en zal dit jaar ook niet meer worden hervat door het Toonkunstkoor. Dit omdat de uitwisseling met een koor uit Engeland, een evenement dat dit jaar op het programma stond en waar Vivaldi de boventoon zou voeren, ook is afgelast.
Voorlopig zal het koor in ieder geval tot 1 juni niet repeteren. Hierdoor komt ook het traditionele zomerconcert in De Hof in Hilversum begin juli te vervallen.

In deze moeilijke tijd is muziek belangrijk en betekent een troost voor velen.
Blijf zingen en blijf gezond! 
 Geniet ook van onze eerder uitgevoerde concerten die u op deze website kunt vinden onder de knop Kijk en Luister naar het koor.

Herdenkingsconcert 4 mei 2020

2020 affiche 4 mei definitief 1156891422
We herdenken dit jaar dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd.  Het Toonkunstkoor Hilversum vindt het daarom van extra betekenis dit jaar de traditie van een herdenkingsconcert in ere te kunnen houden in de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Bergweg 6 te Hilversum.

Het koor zal Het Credo RV 591 en delen van het Magnificat RV 610 van Antonio Vivaldi ten gehore brengen. Een koorsoliste zingt de solopartij, Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Stadsdichter Mieke van Zonneveld  zorgt voor een extra dimensie door het voordragen van enkele gedichten  over oorlog en vrijheid.

Het concert vindt plaats na de dodenherdenking in het Rosarium en begint na afloop van de plechtigheid rond 20.30-20.40 uur.  De deuren van de kerk zullen worden gesloten bij aanvang van het concert. Het is dan niet meer mogelijk de kerk te betreden.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.

Het Toonkunstkoor Hilversum is het kerkbestuur van de Evangelisch Lutherse kerk zeer erkentelijk dat er dit jaar nog gebruik gemaakt mag worden van deze kerk voor dit concert.

Toonkunst Kamerkoor bij Iktoon

2019 IkToonOp 1 en 2 juni tonen meer dan 700 deelnemers en 45 organisaties in het monumentale Raadhuis van Hilversum hun kunsten!

Op zaterdag 1 juni om 10.30 uur vindt de spectaculaire landelijke opening van het kunstenfestival Iktoon Hilversum plaats!

Het Toonkunst Kamerkoor onder leiding van Evelyne Overtoom doet ook dit jaar weer mee aan Iktoon.

Ruud Bos heeft een speciaal Iktoonlied gecomponeerd. De twaalf koren die mee doen staan op drie plekken in het Raadhuis en zingen in carrousel het lied.

Het Toonkunst Kamerkoor zingt daarna van 11.30 uur tot 12.00 uur in de Raadszaal met begeleiding van Annemieke Jussen op piano enkele afwisselende stukken uit hun repertoire.

Meer informatie over dit gratis toegankelijke festival: www.iktoonhilversum.nl 

Overweldigend Requiem van Mozart

Koor en orkest MCOOntroerd en enthousiast reageerde de uitverkochte zaal in het Muziekcentrum van de Omroep op de uitvoering van het Toonkunstkoor Hilversum van het Requiem van Mozart. Het koor, de solisten en het orkest beantwoordden de energie van de dirigent Nico Philipp Hovius met een geweldige uitvoering van dit muzikale meesterwerk. Overweldigend in de sterke passages en gevoelig in de zachtere gedeeltes. 

Voor de pauze genoot het publiek al van de cantate Himmelskönig, sei wilkommen van Bach, met een wat lieflijker kijk op het hiernamaals dan in het Requiem wordt voorgespiegeld. Het Barokorkest Cappella Maria Barbara onder leiding van Henk van Zonneveld verraste het publiek daarna met een mooie uitvoering van Bachs soloconcert BWV 1054. De authentieke barokinstrumenten gaven een prachtige kleur aan dit muziekstuk. 

(foto Harry Vogels)

2019 11 23 Concert Mozart en Bach MCO 095

Ingetogen Herdenkingsconcert

2019 05 04 Herdenkingsconcert 19De Dodenherdenking bij het Rosarium was dit jaar uitgebreider dan voorheen. Na de twee minuten stilte, die benadrukt werd door het vogelgezang, en na het zingen van het Wilhelmus, sprak burgemeester Broertjes over de waarde van onze vrijheid. Mieke van Zonneveld las haar gedicht Stemmen. Daarna was er gelegenheid tot kranslegging bij het standbeeld. Het duurde dus even voordat de vele belangstellenden naar de Evangelisch Lutherse Kerk waren gelopen. Daar stond om half negen het Toonkunstkoor Hilversum klaar voor het traditionele Herdenkingsconcert. Het verstilde Miserere werd afwisselend gezongen door de sopraan Arleen van Wijland en het koor. Daarna bracht Arleen op overtuigende wijze het Ave Maria, ademloos beluisterd door het publiek. Het Stabat mater, ook van de hand van Joseph Rheinberger, werd net als de eerste twee stukken begeleid door Henk van Zonneveld op zijn befaamde kistorgel. Een emotioneel stuk muziek dat het lijden bezingt en dat het koor gevoelig in de zachte stukken en overtuigend in de luidere passages ten gehore bracht.

Kijk en luister naar de video.

Lees het verslag van Camiel Beekers op hu.nl.

Toonkunstkoor Hilversum naar het MCO

MCO
Nadat het Toonkunstkoor Hilversum jarenlang goed bezochte concerten heeft gegeven in de Grote Kerk aan de Kerkbrink in Hilversum, verhuist het koor dit jaar naar het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan om daar een concert te geven.  In het MCO-gebouw voert het Toonkunstkoor Hilversum zaterdag 23 november 2019 om 20.00 uur het Requiem van W.A. Mozart uit. Deze entourage garandeert een mooie avond uit voor het publiek met een goede akoestiek in de muziekzaal. We hopen dat ons trouwe publiek de weg naar het MCO weet te vinden om daar te genieten van dit geliefde werk van Mozart en een cantate van J.S. Bach.

Uitnodiging projectzangers voor Het Requiem van Mozart

2015 04 25 koordag Kapel 003Het Toonkunstkoor zal eind november het Requiem van Mozart uitvoeren. Een groots en geliefd werk voor zowel zangers als luisteraars. Wil je dit werk nog een keer zingen of was het een reeds lang gekoesterde wens grijp dan nu je kans en meld je aan als projectzanger.

Gezien de samenstelling van het koor is er alleen plaats voor tenoren, sopranen en bassen. Koorervaring is noodzakelijk, kennis van het Requiem een pré. Na twee weken wordt er een stemtest afgenomen

De uitvoering zal plaatsvinden op 23 november in het MCO te Hilversum. Voor de pauze zingen we de Cantate 182 van J.S. Bach. Hoewel het koor reeds met het repeteren van deze cantate is begonnen kunnen projectzangers gewoon aansluiten.

Op 3 juni wordt gestart met het instuderen van het Requiem. Naast dit werk wordt er in de maand juni tevens gewerkt aan het jaarlijkse concert in De Hof dd. 3 juli. We zingen dan een eigen compositie van onze dirigent.

We repeteren elke maandagavond van 19.45 tot 22.15 u in de kerkzaal van de Morgensterkerk, Seinstraat 2 te Hilversum.

Kosten voor deelname zijn € 75,-. Opgeven kan vanaf heden tot uiterlijk 2 september.

De zomervakantie van ons koor loopt van maandag 8 juli t/m zondag 25 augustus. Maandag 26 augustus is de eerste repetitie na de vakantie.

Zaterdag 2 november is er een koordag. Deelname is verplicht.

In samenwerking met het filmtheater wordt er zaterdag 15 juni om 14.00 u een voorstelling van de film ‘Amadeus’ georganiseerd voor koorleden. Kosten hiervoor zijn € 11 p.p. Opgave hiervoor is mogelijk na aanmelding als projectlid.

Enthousiast geworden? Neem een kijkje op onze website www.toonkunsthilversum.nl of meld je direct aan. Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Komische Koffiecantate

2019 07 03 Koffie Cantate 094Heerlijke koffiegeuren lokten de bezoekers naar het stadspark De Hof op deze zomerse derde juli.


2019 07 03 Koffie Cantate 051
Onder het genot van vers gezette koffie door barista Robert luisterden ze naar de koffiecantate, die op toon gezet is door de dirigent van het Toonkunstkoor Hilversum, Nico Philipp Hovius.

2019 07 03 Koffie Cantate 035
De saxofoniste, Jenny Stoeckart, zette de Zuid-Amerikaanse toon van de avond door te beginnen met een stuk van Piazzola. 

2019 07 03 Koffie Cantate 057

De solisten Arleen van Wijland en Gert-Jan Slump  ruzieden op beeldende wijze als dochter en vader over het drinken van koffie, niet alleen met hun stem, maar ook met boze blikken naar elkaar! Het werd zo ook een leuke operette. Gelukkig liep het uiteindelijk goed af en kon de dochter weer genieten van haar koffie en kon ze haar vriendje blijven zien. 

Zowel het koor als het publiek genoot zichtbaar van deze uitvoering en van de geserveerde koffie. De borrel na afloop maakte het zomerfeest compleet.

Bekijk de video-opname en de foto's.

Spetterende Carmina Burana

2018 11 10 Carmina Burana dirigent solisten en pianistenZe hadden er zin in, de dirigent, de solisten en de pianisten! De slagwerkers en het koor stonden al opgesteld in de zaal om een daverende uitvoering te geven van de Carmina Burana van Carl Orff. Het kinderkoor van de Kathedrale Koorschool uit Utrecht stond te popelen op het balkon om hun bijdrage te leveren. 

2018 11 10 Carmina Burana Kathedrale KoorschoolSpatzuiver en volledig uit het hoofd zongen zij hun partij.

Het publiek genoot van de overweldigende muziek met paukengeroffel, tamboerijnen, klokkenspel en xylofoons en beloonde alle medewerkers met een klaterend applaus, dat mooi aansloot bij de noten van Carl Orff.2018 11 10 Carmina Buranan JPG tutti 64 cr

2018 11 10 Carmina Burana bloemstukEen videoimpressie van het concert dat gegeven werd door het Toonkunstkoor Hilversum en het Voorschotens Kamerkoot met medewerking van de Kathedrale Koorschool is te vinden op de 'Kijk en Luister pagina'. 

Foto's van deze avond staan in het Fotoalbum.