Skip to main content

Toonkunst Nieuws

Najaarsconcert 4 november 2023

Zaterdagavond 4 november geeft het Toonkunstkoor Hilversum om 20.00 uur een dynamisch concert in De Morgenster aan de Seinstraat. Het programma bestaat uit twee delen: Voor de pauze zingt het koor meerdere Spirituals. Dit zijn eigenlijk bevrijdings- of strijdliederen die zijn ontstaan tijdens het werk op de plantages in Noord-Amerika door zwarte mensen in slavernij.

Na de pauze volgt de humoristisch- parodische cantate De Schipbreuk van Johan Wagenaar. Een waar spektakelstuk waarin Wagenaar uiteenlopende muziekstijlen persifleert.

De Spirituals stonden oorspronkelijk op het programma voor het zomerconcert van het koor. Helaas kon dit tot twee keer toe geen doorgang vinden vanwege het slechte weer. Maar driemaal is scheepsrecht: het publiek kan nu zeker gaan genieten van deze betekenisvolle muziek. De liederen zijn van generatie op generatie overgedragen en gaan over de pijn, het lijden en de dood maar ook over hoop, geloof en de sterke wil om te overleven. Gelukkig zijn de teksten en de melodieën niet verloren gegaan maar vonden uiteindelijk hun weg naar koren, kerken, en concertzalen over de hele wereld. Deze verhalen vertegenwoordigen een geschiedenis die hopelijk nooit zal worden vergeten.

Affiche voor 4 november 2023. De Schipbreuk 002Met het vermakelijke De Schipbreuk van Johan Wagenaar (1862-1941) volgt een verrassende en soms ook imponerende combinatie van diverse muziekstijlen: een Italiaanse aria, een zeemanskoor, een haast eindeloze fuga en een Weense wals, dit alles gebaseerd op populaire volksliedjes uit de 19e eeuw.  De nog jonge componist werd daarbij geïnspireerd door het gedicht De Schipbreuk van Gerrit van de Linde (1808-1858), beter bekend als “De Schoolmeester”.

Aan deze uitvoering wordt meegewerkt door Caroline Stam sopraan, Charles Hens tenor en Matthijs Mesdag bas. Pianist Rob Nederlof en slagwerker Tom van der Loo verzorgen de instrumentale begeleiding. Het geheel staat onder de inspirerende leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Toegangskaarten  zijn te verkrijgen hier op de website, de kosten zijn € 25. Jongeren tot 18 jaar betalen € 15. Bij de entree van de zaal krijgt u een programmaboekje en in de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.

Vruchtbare open repetitie

Er moesten heel wat stoelen bijgeschoven worden op maandagavond 11 september. Een grote groep nieuwsgierigen meldde zich voor de open repetitie van het Toonkunstkoor Hilversum. Even inzingen en de dirigent leerde het koor twee canons aan en dat liep meteen als een trein, mét de gastzangers erbij! Bij het instuderen van de Schipbreuk klonk de grote mannengroep als een stel stoere matrozen. Een mooi succes deze open repetitie, want er waren meteen enkele nieuwe zangers die zich aangetrokken voelden door de manier van studeren en de sfeer in het koor. Dus die zien we zeker terug!open repetitie

Open repetitie 11 september

 2015 04 25 koordag Kapel 003

Hebt u ooit wel eens willen zingen? Toonkunstkoor Hilversum organiseert een open repetitie om familieleden en andere belangstellenden de kans te geven mee te maken hoe wij onze muziek instuderen.

Onze dirigent Nico Hovius zal ons allemaal meenemen in zijn enthousiasme en ervoor zorgen dat we ontdekken wat zingen met ons doet. Elke maandagavond is voor ons koorleden een avond waar we naar uitkijken. Hoe moe we misschien ook mogen zijn aan het einde van de dag, na de repetitie voelen we ons weer gesterkt en gaan we opgewekt naar huis.

Om mee te doen hoef je geen noten te kunnen lezen. Gewoon komen, kijken en luisteren en je misschien laten verleiden om een ‘nootje’ mee te zingen. Geheel vrijblijvend.

Iedereen is welkom op 11 september vanaf kwart voor acht in de Morgensterkerk aan de Seinstraat 2. De repetitie zal ongeveer anderhalf uur duren. Deelname is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd.

Open repetitie 11 september 2023

Spirituals 30 augustus weer afgelast

Ook op 30 augustus zijn de weersomstandigheden helaas niet gunstig voor een concert in de buitenlucht. Dus het concert in de Hof op woensdagavond is weer afgelast. De Spirituals worden nu uitgevoerd bij ons concert in de Morgensterkerk op 4 november aanstaande.
30 augustutus 2023 De Hof stormversie

Hofconcert afgelast

zomerstormDoor de zomerstorm Poly is het helaas niet haalbaar om woensdagavond 5 juli het concert in de Hof te houden. Het mooie programma met de spirituals gaat dus niet door, maar misschien kan het Toonkunstkoor Hilversum het concert op een later tijdstip uitvoeren. 

Spirituals in “De Hof” 5 juli 2023

5 juli 2023 De Hof

Toonkunstkoor Hilversum brengt woensdag 5 juli een programma met Spirituals in Stadstuin De Hof.
Het koor streeft er elk jaar naar dit gratis concert een bijzondere invulling te geven. Dit jaar is er gekozen voor “Spirituals”.


Spirituals zijn eigenlijk bevrijdings- of strijdliederen die zijn ontstaan tijdens het werk op de plantages in Noord-Amerika door zwarte mensen in slavernij. De liederen zijn van generatie op generatie overgedragen en gaan over de pijn, het lijden en de dood maar ook over hoop, geloof en de sterke wil om te overleven. Gelukkig zijn de teksten en de melodieën niet verloren gegaan maar vonden uiteindelijk hun weg naar koren, kerken, en concertzalen over de hele wereld. Deze verhalen vertegenwoordigen een geschiedenis die hopelijk nooit zal worden vergeten.
Omdat in Nederland op 1 juli Keti Koti (letterlijk gebroken ketenen) wordt gevierd is dit concert tegelijkertijd een mooie manier om stil te staan bij deze herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Het Toonkunstkoor staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. De techniek is in handen van Daan Bookholt.

Het concert in de Hof begint om 19.30 uur. De Stadstuin de Hof heeft verschillende ingangen, o.a. aan de Oude Torenstraat en de Torenlaan.

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte kosten wordt zeer op prijs gesteld.

Na afloop van het optreden kunt u zoals altijd nog genieten van een speciaal hapje en een drankje waarmee de avond wordt afgesloten.

Het verdient aanbeveling zelf een stoeltje of kleedje mee te nemen.

 

Geef ons vrede

4 mei 2023Verleih uns Frieden, geef ons vrede, zo klonk het eerste lied in de Grote Kerk na de dodenherdenking. Een passende tekst op deze vierde mei, waarop president Zelensky ons land bezocht en ons vroeg ook te denken aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het Toonkunstkoor Hilversum zong ook in de volgende liederen van Mendelssohn om hulp van God: Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen, zo schreeuwt mijn ziel tot u. Met ook de hoop op betere tijden waarop we Hem weer kunnen danken. De prachtige stem van Arleen van Wijkand vulde de kerk met haar vertolking van Hör mein Bitten: Kon ik maar wegvliegen van mijn vijanden zoals de duiven. 

Zo bracht het Toonkunstkoor onder leiding van dirigent Hovius samen met organist Henk van Zonneveld een ontroerend Herdenkingsconcert in Hilversum.

Bekijk ook de video en de foto's.

Lucie Smallegange 1925 - 2022

2022 11 LucieOp 17 november is ons erelid mevrouw Lucie Johanna Smallegange - Wolthers Benier overleden. Na haar jarenlange actieve inzet voor het Toonkunstkoor Hilversum bleef zij ook de laatste jaren het koor trouw volgen en toonde zij haar betrokkenheid. Zij was nog altijd aanwezig bij de concerten, zo zat zij bij het laatste concert op 12 november nog vooraan te genieten in het MCO. Wij gedenken haar in dankbaarheid en wensen de familie sterkte bij het gemis van deze bijzondere vrouw.

Jubileumconcert: een feest in het MCO

MCO concert 12 11 2022Het was even spannend of het publiek na de stille coronatijd de weg weer zou vinden naar een concert van het Toonkunstkoor, maar ja hoor, studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep stroomde tegen acht uur vol met publiek. Men kwam graag luisteren naar de muziek van Mozart en van Hovius, uitgevoerd door het koor en het Dordrechts Kamerorkest. Voor de pauze begeleidde daarnaast Henk van Zonneveld met continuo de uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart.

De bekende Mozartmelodieën, afgewisseld gezongen door het koor en de vier solisten,  waren een feest voor het oor. Sopraan Arleen van Wijland ontroerde met het Agnus Dei, dat met de andere solisten en het koor werd afgesloten met Dona nobis pacem. Een bede om vrede die we in deze dagen zo goed kunnen gebruiken.

Na de pauze stond het Zonnelied van Franciscus van Assisi op het programma: Il Cantico del Sole. De dirigent van het Toonkunstkoor componeerde de muziek voor dit lied twintig jaar geleden, dus het was  heerlijk voor hem om die muziek weer te kunnen dirigeren.

Het orkest kon daarbij met strijkers, blazers en pauken alles uit de kast halen om de muziek te spelen, die de schepping uitbeeldt. Het koor bezong de stralende zon en de alt Anne-Marieke Evers liet met haar stem de maan zachtjes opgaan. De partij voor de tenor Arco Mandemaker had heel veel lijnen die de wind bezongen en de bas Bram Trouwborst bezong pittig het vuur. Arleen van Wijland kon wat rustiger het water laten kabbelen. Zo werden alle elementen bezongen om de Schepper te eren.

Met recht een feestelijk jubileumconcert op deze twaalfde november met een Toonkunstkoor Hilversum dat al 140 jaar bestaat.

Bekijk de video opname van het concert: Jubileumconcert in het MCO. (Deze keer door technische perikelen een meer dan gebruikelijk onrustige opname). Ook een paar foto's in het fotoalbum, inclusief enkele foto's van Erik Kijne.

Krönungsmesse en Il Cantico del Sole

laatste definitief affiche voor concert 12 november 2022De volgende uitvoering in dit jubileumjaar zal 12 november plaatsvinden in het MCO te Hilversum en bestaat uit twee delen.

Voor de pauze brengt het koor de Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart, zo genoemd omdat het werk is gebruikt tijdens de kroning van keizer Leopold II tot koning van Bohemen in Praag.

Tijdens het tweede deel zingt het koor een werk van de eigen dirigent Nico Philipp Hovius, een werk destijds speciaal gecomponeerd voor het lustrum van 20 jaar geleden en zeer de moeite waard en geschikt om het tijdens dit jubileum te zingen. “Il Cantico del Sole” is gecomponeerd op de tekst van het befaamde “Zonnelied” van St. Franciscus van Assisi.

Toegangskaarten inclusief programmaboekje, te verkrijgen via de website van het MCO, kosten € 27,50 pp. Jongeren tot 18 jaar betalen € 15.

 

 

Happening in De Hof

publiek De Hof juli 2022 w1200
Heel Hilversum was uitgelopen om het Lustrumconcert van het Toonkunstkoor Hilversum mee te maken. Onder de bomen van De Hof genoot het toegestroomde publiek van de Verknipte Koorzanger, een compositie van de dirigent Nico Hovius. Hij schreef de Koorzanger tien jaar geleden en een groep koorleden herschreef de tekst voor het 140-jarig jubileum van het koor. Met veel aandacht voor de tijd dat het koor niet kon zingen door de coronapandemie en met een juichend slotakkoord nu de koorleden weer volop koorzanger kunnen zijn. Het concert werd ingeleid door twee dames die wel uit de tijd leken te komen van de oprichting van het koor. Het koor werd begeleid door een muziekband, ingespeeld door de dirigent en afgespeeld door technicus Max. Sopraan Arleen van Wijland jubelde haar hoge noten boven het koor uit en Mischa van der Wekken liet zijn saxofoons prachtig klinken in de zomeravondlucht. Na de swingende toegift over de Koorzangeres uit het Gooi proostten alle aanwezigen met elkaar op het jubileum van dit koor dat Kwaliteit én Gezelligheid in haar vaandel draagt.

Foto Mieke van Drimmelen. Meer foto's in het Fotoalbum 2022.

Inmiddels staat de video van het concert op onze website.

Feestelijk Jubileumconcert 13 juli 2022

1 definitief affiche voor De Hof 2022
Toonkunstkoor Hilversum jubileert in Stadstuin “De Hof” met “De Verknipte Koorzanger.” Met deze uitvoering viert het koor haar 140-jarig bestaan.
Extra reden voor een feestelijke uitvoering is het feit dat het jubilerende koor weer mag optreden na twee jaar van afwezigheid vanwege de coronapandemie.

Waar kan een jubilerend koor nu beter over zingen dan over wat het betekent een koorzanger te zijn. Tien jaar geleden heeft het koor tijdens het 130-jarig jubileum het stuk “De Koorzanger” uitgevoerd. Voor dit jubileum is dit stuk weer tevoorschijn gehaald. De muziek, gecomponeerd door Nico Philipp Hovius, de dirigent toen en nu, is hetzelfde gebleven, zo niet de tekst. Evenals destijds hebben een aantal koorleden onder leiding van tekstschrijver Gert Jan Slump teksten geschreven. Het is het verhaal van de ervaringen van de afgelopen twee jaren met het coronavirus. Wat betekent het voor een koorzanger niet samen te mogen zingen, geen concerten te kunnen geven, angst om elkaar te besmetten, de eenzaamheid om thuis achter een scherm te zingen maar elkaar niet te horen, enzovoorts, maar ook de vreugde bij een koor te horen dat ook deze moeilijke periode heeft kunnen doorstaan. Er werd geknipt, herschreven en geplakt en zo ontstond “De Verknipte Koorzanger.” Dit stuk wordt 13 juli uitgevoerd in De Hof.

Medewerking wordt verleend door sopraan Arleen van Wijland en saxofonist Mischa van der Wekken. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Van zijn hand zijn tevens de arrangementen voor de saxofoon.

Het concert in Stadstuin De Hof, Torenlaan 24-A, is gratis en begint om 19.45 uur. De Hof heeft verschillende ingangen, o.a. aan de Oude Torenstraat en de Torenlaan. Bij regen wordt er uitgeweken naar de Grote Kerk, Kerkbrink 4 Hilversum

Na afloop van het optreden kunt u genieten van een hapje en een drankje waarmee  deze feestelijke avond wordt afgesloten.

Het verdient aanbeveling zelf een stoeltje of kleedje mee te nemen.

Herdenkingsconcert 2022

2022 05 04 Herdenkingsconcert 1 overzichtNa tweeënhalf jaar stond het Toonkunstkoor Hilversum weer op het podium om een concert te geven. En meteen met een indrukwekkend stuk muziek: Zij voerden onder leiding van Nico Philipp Hovius het Requiem van Duruflé uit in de Grote Kerk na de dodenherdenking.

Het Requiem schildert muzikaal in een pittige polyfonie de dag des oordeels, maar aan het eind zingen de sopranen op hoge toon het ingaan in het paradijs van de overledenen. Henk van Zonneveld speelde op het kerkorgel, waarbij letterlijk alle registers werden opengetrokken. Bariton Jaap Roos vertolkte zijn partij gevoelig en de sopraan Arleen van Wijland ontroerde de luisteraars met het Pie Jesu.

In deze tijd van oorlog in de Oekraïne trof vooral het prachtig gezongen Kyrie: Heer, ontferm u.

Zo werd het een passend herdenkingsconcert op deze vierde mei.

Herdenkingsconcert Toonkunstkoor Hilversum 4 mei 2022

4 mei 2022

 

 

 

 

 

 

Het is nog maar twee jaar geleden dat de dodenherdenking op 4 mei in het teken stond van 75 jaar vrede na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.
Het herdenken van de slachtoffers van  oorlog en geweld  is en blijft ontzettend belangrijk. De recente verschrikkelijke gebeurtenissen in het Oosten van Europa laten ons inzien dat het leven in vrede verre van  vanzelfsprekend is.
Na twee jaren van online herdenkingen vanwege de coronapandemie is het nu extra waardevol  weer een echt herdenkingsconcert te kunnen geven.

Het herdenkingsconcert vindt dit jaar plaats in de Grote Kerk op de Kerkbrink 4 te Hilversum. Gebracht wordt het Requiem opus 9 van Maurice Duruflé.
Solisten zijn sopraan Arleen van Wijland en bariton Jaap Roos.
Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Het herdenkingsconcert begint na afloop van de dodenherdenking in het Rosarium om 20.45 u. De Grote Kerk ligt op ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf het Rosarium. De Grote Kerk zal tevens toegankelijk zijn via de ingang aan de Torenstraat.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.

Concert 20 november afgelast

MCOHet geplande concert van de HOV samen met het Toonkunstkoor Hilversum op 20 november in het MCO kan helaas niet doorgaan. De oplopende coronabesmettingen die ook het koor hebben getroffen zijn er de oorzaak van dat deze zeer moeilijke beslissing genomen moest worden. Na de aanvankelijke vreugde van eindelijk weer kunnen repeteren door koor en orkest is het heel naar dat zo vlak voor de concertdatum de corona weer roet in het eten gooit. 

De bezoekers die reeds kaarten hebben gekocht zullen bericht krijgen van het MCO. Terugbetaling van de bij het MCO bestelde kaarten wordt ook door het MCO geregeld. Kaarten die rechtstreeks via het Toonkunstkoor en de HOV zijn gekocht, worden door de verenigingen zelf gerestitueerd.

Twee Hilversumse muziekverenigingen samen in concert

definitief gecorrigeerd Ontwerp affiche HOV Toonkunst concert 2021 v2
De Hilversumse Orkestvereniging (HOV) en het Toonkunstkoor Hilversum geven zaterdag 20 november een gezamenlijk concert in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. De aanvang van het concert is om 20.00 uur.

De HOV en het Toonkunstkoor Hilversum zijn twee verenigingen die reeds zeer lange tijd deel uitmaken van het amateur koor- en orkestleven in Hilversum.

De HOV, opgericht op 18 september 1931, viert dit jaar haar 90 jarig jubileum. Toonkunstkoor Hilversum hoopt in 2022 haar 140 jarig bestaan te vieren.

De lange en moeilijke maanden waarin er door de corona niet gerepeteerd en gemusiceerd kon worden, betekenden een unicum in het bestaan van beide verenigingen. Daarom is het in dit jubileumjaar van de HOV extra feestelijk dit concert gezamenlijk te kunnen geven.

De HOV, gedirigeerd door Paul van der Reijden begint deze avond met de “Ouverture Coriolanus” van Ludwig van Beethoven en “Serenade voor blazers in Es” van Richard Strauss.

Het Toonkunstkoor Hilversum zingt tussen deze twee instrumentale stukken het lied “Hör mein bitten” van Felix Mendelssohn onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Solist in dit stuk is de sopraan Arleen van Wijland; Henk van Zonneveld begeleidt het koor op orgel/piano.

Tijdens het tweede deel van de avond voeren de HOV en Toonkunstkoor Hilversum gezamenlijk het “Gloria” van Antonio Vivaldi uit onder directie van Nico Philipp Hovius.

De solisten zijn dan de sopraan Arleen van Wijland en de alt Anne-Marieke Evers.

Toegangskaarten inclusief programmaboekje € 20,-, jongeren tot 18 jaar € 10,- te bestellen via mcogebouw.nl

Voor het bezoeken van het concert heeft u – naast een kaartje voor het concert – een bewijs van vaccinatie/testen/herstel, oftewel een ‘coronatoegangsbewijs’ nodig. Deze verplichting geldt voor alle bezoekers boven de 13 jaar. Het coronatoegangsbewijs kan een QR-code zijn in de CoronaCheck-app of een uitgeprint bewijs. Het kan zijn dat naar uw ID-bewijs wordt gevraagd ter verificatie van uw coronatoegangsbewijs.

Eerste buitenrepetitie 14 juni 2021

2021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 004Voor het eerst sinds de maandenlange lockdown oefenen we weer samen. Wel in twee groepen en lekker buiten in de lommer- en bloemrijke tuin van Oda en Paul van Waes.

Nico laat ons bekende en nieuwe canons zingen, zodat we weer kunnen wennen aan het samen musiceren. De zanglijster in de boom vindt dat ook fijn en zingt lustig mee!

 

 foto Mieke tuin Oda

 

2021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 0102021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 007