Skip to main content

NICO PHILIPP HOVIUS

NICO PHILIPP HOVIUS

NICO PHILIPP HOVIUS

Dirigent

Nico Hovius dirigeert Toonkunst Hilversum sinds oktober 1999.

Toonkunstkoor Hilversum prijst zich gelukkig met haar energieke en inspirerende dirigent Nico Philipp Hovius (1964).

Studeerde aan het Sweelinck Conservatorium

Koor- en Orkestdirectie

Hij studeerde directie en schoolmuziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Voor koordirectie had hij o.a. les van specialisten als Paul van Nevel (oude muziek), Jos van Veldhoven (barok) en Huub Kerstens (moderne muziek). Orkestdirectie volgde hij bij Joop van Zon. Daarnaast studeerde hij compositie bij Niek Verkruisen.
Hij is muziekdocent en kunstcoördinator op het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep. Daarnaast is hij ook dirigent van het Voorschotens Kamerkoor, Alegria uit Amstelveen.
Nico Hovius schreef twee opera's: William (1990) en Willibrord (1995). Ook componeerde hij theatermuziek en diverse werken voor koor, waaronder Paradox (1996), Song of Solomon (1999) en Il Cantico del Sole (2002) op een tekst van Franciscus van Assisi.

Il Cantico del Sole | Paradox | Hoop | De Koorzanger

Eigen composities

Op 16 november 2002 heeft ons koor het 120-jarig bestaan op een bijzondere manier gevierd met de première van Il Cantico del Sole, een eigen compositie van Nico Hovius. Ook ons zomerconcert van 2008 bestond uit eigen composities van onze dirigent.

130-jarig bestaan van het Toonkunstkoor

Een Koorzangeres uit het Gooi

Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van het Toonkunstkoor Hilversum componeerde Nico Hovius "De Koorzanger". De teksten voor dit originele stuk waren aangedragen door de koorleden en zijn door tekstcompositeur Gert Jan Slump tot een geheel gesmeed. De zeer geslaagde premiere vond plaats op 3 november 2012.

NICO PHILIPP HOVIUS

Dirigent, solisten, koor en orkest in actie