Skip to main content

Najaarsconcert - De Schipbreuk, Johan Wagenaar/Spirituals

De Schipbreuk, Spirituals in het voorprogramma.

Het programma bestaat uit twee delen: Voor de pauze zingt het koor meerdere Spirituals. Dit zijn eigenlijk bevrijdings- of strijdliederen die zijn ontstaan tijdens het werk op de plantages in Noord-Amerika door zwarte mensen in slavernij.

Na de pauze volgt de humoristisch- parodische cantate De Schipbreuk van Johan Wagenaar. Een waar spektakelstuk waarin Wagenaar uiteenlopende muziekstijlen persifleert.

De Spirituals stonden oorspronkelijk op het programma voor het zomerconcert van het koor. Helaas kon dit tot twee keer toe geen doorgang vinden vanwege het slechte weer. Maar driemaal is scheepsrecht: het publiek kan nu zeker gaan genieten van deze betekenisvolle muziek. De liederen zijn van generatie op generatie overgedragen en gaan over de pijn, het lijden en de dood maar ook over hoop, geloof en de sterke wil om te overleven. Gelukkig zijn de teksten en de melodieën niet verloren gegaan maar vonden uiteindelijk hun weg naar koren, kerken, en concertzalen over de hele wereld. Deze verhalen vertegenwoordigen een geschiedenis die hopelijk nooit zal worden vergeten.

Met het vermakelijke De Schipbreuk van Johan Wagenaar (1862-1941) volgt een verrassende en soms ook imponerende combinatie van diverse muziekstijlen: een Italiaanse aria, een zeemanskoor, een haast eindeloze fuga en een Weense wals, dit alles gebaseerd op populaire volksliedjes uit de 19e eeuw. De nog jonge componist werd daarbij geïnspireerd door het gedicht De Schipbreuk van Gerrit van de Linde (1808-1858), beter bekend als “De Schoolmeester”.

Aan deze uitvoering wordt meegewerkt door Caroline Stam sopraan, Charles Hens tenor en Matthijs Mesdag bas. Pianist Rob Nederlof en slagwerker Tom van der Loo verzorgen de instrumentele begeleiding. Het geheel staat onder de inspirerende leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Evenement-informatie

Datum 04-11-2023 20:00
Prijs per persoon Volwassenen: € 25,- | Jeugd tot 18 jaar : € 15
Locatie Morgensterkerk

Locatie-informatie - Morgensterkerk

De kerkzaal is te huur voor muziekuitvoeringen en grote vergaderingen. Beneden zijn een kleine (zaal 1) en een grote zaal (zaal 4) te huur voor vergaderingen en cursussen. In het gebouw is zowel boven als beneden een garderobe, er is een lift, een invalidentoilet en een uitgiftebuffet voor koffie en thee, of een hapje en een drankje. De huurprijzen zijn per dagdeel.

Informatie bij de koster:
Harm Esselink
tel. 035-6858442
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

https://www.morgensterhilversum.nl/

Toegangskaarten

Kaarttype Prijs
Najaarsconcert - De Schipbreuk, Johan Wagenaar/Spirituals

Volwassenen

€25,00
Najaarsconcert - De Schipbreuk, Johan Wagenaar/Spirituals

Jongeren t/m 18 jaar

€15,00

Wij accepteren geen inschrijvingen meer