Skip to main content

Toonkunst Nieuws

Najaarsconcert 4 november 2023

Zaterdagavond 4 november geeft het Toonkunstkoor Hilversum om 20.00 uur een dynamisch concert in De Morgenster aan de Seinstraat. Het programma bestaat uit twee delen: Voor de pauze zingt het koor meerdere Spirituals. Dit zijn eigenlijk bevrijdings- of strijdliederen die zijn ontstaan tijdens het werk op de plantages in Noord-Amerika door zwarte mensen in slavernij.

Na de pauze volgt de humoristisch- parodische cantate De Schipbreuk van Johan Wagenaar. Een waar spektakelstuk waarin Wagenaar uiteenlopende muziekstijlen persifleert.

De Spirituals stonden oorspronkelijk op het programma voor het zomerconcert van het koor. Helaas kon dit tot twee keer toe geen doorgang vinden vanwege het slechte weer. Maar driemaal is scheepsrecht: het publiek kan nu zeker gaan genieten van deze betekenisvolle muziek. De liederen zijn van generatie op generatie overgedragen en gaan over de pijn, het lijden en de dood maar ook over hoop, geloof en de sterke wil om te overleven. Gelukkig zijn de teksten en de melodieën niet verloren gegaan maar vonden uiteindelijk hun weg naar koren, kerken, en concertzalen over de hele wereld. Deze verhalen vertegenwoordigen een geschiedenis die hopelijk nooit zal worden vergeten.

Affiche voor 4 november 2023. De Schipbreuk 002Met het vermakelijke De Schipbreuk van Johan Wagenaar (1862-1941) volgt een verrassende en soms ook imponerende combinatie van diverse muziekstijlen: een Italiaanse aria, een zeemanskoor, een haast eindeloze fuga en een Weense wals, dit alles gebaseerd op populaire volksliedjes uit de 19e eeuw.  De nog jonge componist werd daarbij geïnspireerd door het gedicht De Schipbreuk van Gerrit van de Linde (1808-1858), beter bekend als “De Schoolmeester”.

Aan deze uitvoering wordt meegewerkt door Caroline Stam sopraan, Charles Hens tenor en Matthijs Mesdag bas. Pianist Rob Nederlof en slagwerker Tom van der Loo verzorgen de instrumentale begeleiding. Het geheel staat onder de inspirerende leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Toegangskaarten  zijn te verkrijgen hier op de website, de kosten zijn € 25. Jongeren tot 18 jaar betalen € 15. Bij de entree van de zaal krijgt u een programmaboekje en in de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.