Ledennieuws (Blog)

Nico Hovius twintig jaar onze dirigent

2019 10 14 Nico 20 jaar dirigent Feestrepetitie 075Onze dirigent Nico Hovius dacht op maandagavond 14 oktober een gewone repetitieavond te leiden, maar hij werd verrast door het koor, dat toen hij binnenkwam meteen de "Hoviuscantate" inzette: een door hemzelf geschreven muziekstuk waarop nu een toepasselijke tekst voor hem geschreven was door Hilde van Ooijen en Alex Commandeur. Henk van Zonneveld begeleidde het koor op de piano en Arleen van Wijland droeg als sopraan haar steentje bij aan deze feestelijke uitvoering.

Precies twintig jaar geleden kwam Nico Hovius bij het koor, memoreerde de voorzitter Alex Commandeur en dat bleek een gouden greep voor het Toonkunstkoor Hilversum. De voorzitter overhandigde Nico een pianolampje om de noten wat beter te kunnen onderscheiden en een fotoboek, waarin de dirigent een hoofdrol  speelt, gemaakt door Nico Verbeek. Deze had ook een mooie cheque gemaakt in Mondriaanstijl met een cadeaubedrag voor de dirigent.

Nico Hovius was in het begin even confuus van al deze jubileumacties, maar hij genoot er toch van. Tijdens de koffiepauze kon iedereen op het grote scherm nog een videopresentatie zien van Hans Doeve over Nico twintig jaar dirigent, met muziek van De koorzanger, ook een compositie van Nico Hovius. Geïnspireerd door deze mooie  belevenis was het voor koor en dirigent daarna weer tijd voor serieuze zaken: de koorrepetitie van het Requiem van Mozart.  Aan het eind van de avond kon de dirigent huiswaarts keren met grote bossen bloemen voor zijn vrouw.